Artikler
Overdreven positivitet kan sætte sig som spændinger i kroppen

Overdreven positivitet kan sætte sig som spændinger i kroppen

I 2019 døde forfatteren og foredragsholderen John Welwood. Det var ham der indførte begrebet spiritual bypassing. Det er et begreb der er vigtigt at kende til, da det faktisk er en måde at undgå at mærke vrede og andre ubehagelige følelser på.

 

Det er når spiritualitet og positivet står i vejen for en vrede der er berettiget. Det er især kvinder der ender her og spiritual bypassing og begrebet referer egentlig til at man føler sig hævet over vrede. Det hele skal være positivt og vi må endelig ikke se noget negativt. Det kan ende med at man skal sluge en masse kameler, selv om vreden er berettiget, fordi det er “forbudt” at være vred.

 

Nogle eksempler på spiritual bypassing omfatter:

 

  • Vredes-fobi
  • Overdreven positivitet (du undgår alt negativitet)
  • Du fordømmer folk der giver udtryk for utilfredshed/negative udsagn
  • Brokkeri er forbudt
  • Blind medfølelse
  • Svært ved grænsesætning og udtryk for egne behov
  • Vredesudbrud når du mister kontrollen

 

Spiritual bypassing er en forsvarsstrategi og det handler ikke kun om at undgå vrede men kan også være et forsvarsmønster der gør, at du undgår at mærke andre ubehagelige følelser.

 

Mange kvinder har svært ved at komme i kontakt med vrede, fordi kulturen siger at sådan opfører en pæn pige sig ikke. Eller det er et familiemønster. I familien har der ikke været plads til vreden og du er blevet skammet ud og gjort forkert når du blev vred.

 

Ophobet vrede kan give symptomer i kroppen.

 

Vrede der ikke kommer ud, lagres i kroppen og derfor kan du ende med et kæmpe lager af ophobet vrede. Det kan f.eks. føre til spændingshovedpiner eller andre somatiske symptomer. Kroppen er faktisk en god vejviser til hvordan du har det.

 

Mange bliver fanget når de skal sætte grænser, da det bliver svært at mærke hvor går jeg og hvor går de andre.  Og det kommer til udtryk i kroppen, både ved forsiden af dine skuldre og i de dybe muskler omkring forsiden af dine knæ. Måden det kan komme til udtryk på er enten ved en underspændthed, i form af opgivenhed eller en overspændt muskulatur, der fortæller at du kronisk er på vagt.

 

En måde at kunne mærke sig selv på og sine egne grænser er igennem kropsterapi.

Her kædes krop og følelser sammen og der gives plads til at du kan rumme de ubehagelige følelser.

 

En anden måde kan også være ved at se på sine skyggesider. Hvorfor er vreden blevet så forbudt og ubehagelig at mærke? Ved at integrere skyggen kan du også lære at blive dus med din vrede og derved blive bedre til at mærke egne grænser og udtrykke dine behov.