Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Spørgsmål at undgå i coaching

Som coach, vil du opdage, at der er visse spørgsmål, du skal undgå, fordi de virkelig gør mere skade end gavn i et coaching forløb.

Lukkede spørgsmål

Et lukket spørgsmål refererer til de spørgsmål, der typisk udløser et “ja” eller “nej”, eller et andet kort svar, og dermed “lukker” den coachede ned.

Hvis du stiller en række lukkede spørgsmål, vil du fremkalde meget lidt fra den coachede, men endnu vigtigere forsømme at stimulere dennes egen tanker eller hjælpe med at udforske sine egne muligheder for at bevæge sig fremad.
Spørgsmålet “vil du foretage nogle handlinger”, vil for eksempel kun give muligheden for et ”ja” eller ”nej”’, men ikke opfordre den coachede til at overveje, hvilke handlinger, han ønsker at tage.

Lukkede spørgsmål kan også give den coachede en mulighed for at skjule sandheden. Hvis du for eksempel spørger, ”er du nødt til at udføre denne handling i denne uge? “kan han være naturligt tilbøjelig til at sige ”ja”. Men hvis du spørger ”på en skala fra 1-10, hvor villig er du til at udføre denne handling”, er du mere tilbøjelige til at stimulere den coachede til at overveje spørgsmålet mere dybt og svare ærligt.

Ledende spørgsmål

For eksemple: ”Vil du ikke tale direkte med den pågældende person?”, og ”’hvornår vil du tale direkte med personen involveret?”
I det første eksempel bliver et svar (at tale direkte med den pågældende person) foreslået, som ikke giver megen plads til den coachede at overveje mulighederne, og i det andet er svaret givet og giver kun den coachede mulighed for at overveje, hvornår han vil gøre det.

(Forudantaget spørgsmål skal ikke altid undgås. Der er tidspunkter, hvor for-antagelser er effektive i coaching, for eksempel når du spørger, hvilke muligheder har du?)

Flere (multiple) spørgsmål

Et multipelt spørgsmål er et, hvor du spørge om mere end ét spørgsmål ad gangen. For eksempel ”Hvad der skete dér, hvornår og hvordan følte du?”

At give den coachede tid til at overveje hvert spørgsmål, du stiller, er vigtigt for at give ham mulighed for fuldt ud at udforske sine tanker eller følelser. Så, at stille mere end ét spørgsmål i én sætning, vil ikke kun tjene til at forvirre den coachede, men vil enten få dem til at haste ind i utilstrækkeligt besvarelse af hvert spørgsmål, eller glemme dele af spørgsmålet eller giver dem mulighed for kun at besvare de dele, de ønsker.

“Hvorfor”-Spørgsmål

Du skal også undgå at stille “hvorfor”-spørgsmål. Selvom de kan synes at være nyttige til at identificere og kortlægge motiver etc., kan de også lyde konfronterende og føre til en defensiv respons.

For eksempel i stedet for at spørge ‘hvorfor vælger du at handle på den måde?” (Som kunne lyde kritiske), kan du spørge,” hvad får dig at handle på den måde?” … En subtil, men kraftfuld forskel, der kan have stor indflydelse på den coachede og dennes svar.

Spørgsmål at undgå i coaching
Giv din stemme!

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44