Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Udeladelser i sproget

Udeladelser er en af de typiske kilder til fejl og misforståelser i kommunikation og sprog. Udeladelser begrænser tanker og handling.

Udeladelser er et typisk sprogmønter anvendt i NLP.  Udeladelser bruges blandt andet i Meta modellen og Milton modellen. Udgangspunktet i de to modeller er dog vidt forskellige. Meta modellen forsøger at afdække begrænsninger ved at spørge ind til udeladelser, imens Milton modellen bruger udeladelser til at finde frem til muligheder og ubevidste ressourcer. Ved at benytte udeladelser i trance tilstande, giver du mulighed for at en person kan se nye muligheder og løsninger på områder, han før var begrænset i sine tanker og handling.

De mest almindelige udeladelser i sprog er:

Simple udeladelser – “Det kan du godt… ”. Der er udeladt information om, “hvordan, hvem, hvad “ osv. Simple udeladelser kan bla. kendes på “det” eller “den”.

Uspecifikke referencer – “Man siger, at…”. Udsagn der referere til ikke nærmere angivet personer, steder eller ting. Identificeres bla. på “man”, “folk”, “de”, “dem”, “der” osv.

Uspecifikke verber – “De fik ham ned med nakken!”. Refererer til en handling eller begivenhed uden at præcisere, de nærmere omstændigheder. Hvordan fik de ham ned med nakken?

Sammenligninger – “Du er blevet klogere på NLP”. Det giver dig en fornemmelse af fremskridt, uden du behøver at sammenligne dig med andre. Du er blevet klogere, men klogere end hvem og hvor meget klogere? Sammenligner uden nærmere angivet standarder og mål giver upræcis kommunikation.

Domme – “Du er god til NLP”. Hvem siger det? Og i forhold til hvem og hvad”. Når vi dømmer og fordømmer uden at præcisere, hvem der afsiger dommen og efter hvilke standarder, foretager vi også udeladelser.

Effektiv kommunikation handler om at være præcis i sproget og undgå misforståelser og fejlfortolkninger. Udeladelser er en af de mest almindelige kilder til upræcis kommunikation. Når du er opmærksom på dine egne og andres udeladelser, kan du skabe en bedre kommunikation.

Udeladelser i sproget
Giv din stemme!

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. Milton modellen - [...] sprogmønstre der anvendes i Milton-modellen er: udeladelser, forvrængninger og generaliseringer. Milton modellen anvendes bredt indenfor for hypnoterapi og [...]

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44