Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Test og udvikling af din NLP model (Modellering: Del 4)

Nu har du en overordnet skitse af en model for det mål, du har sat dig. Der mangler muligvis nogle nuancer, og den fungerer måske ikke i alle sammenhænge, men den fungerer i nogle tilfælde. Det er nu tid til at teste og finjustere din NLP model.

Nogle justeringer kan foretages teoretisk ved at gå den igennem igen og igen, men du finder bedst ud af, hvordan den kan forbedres ved at prøve den af på dig selv og andre. Du kan også finde andre anvendelser ved at prøve den på andre eksempler.

1. Kongruens
Prøv din model på dig selv. Hvilke problemer opstår? Hvordan kan du ændre modellen, så disse problemer forsvinder? Er de positive egenskaber ved modellen bevaret? For eksempel, hvis du er mere komfortabel ved at tale offentligt ved at forestille dig, at du er alene, kan det påvirke din tale negativt ved, at du mister kontakt til dit publikum og bliver kedelig og upersonlig. Så må du finde en anden metode til at skabe tryghed.

2. Effektivisering
De processer du har modelleret kan have skridt eller dele, der er overflødige eller kan forenkles. Er der noget, du kan udelade og stadigt opnå samme resultat?

3. Forstærkning
Hvad kan du tilføje til processen, så den bliver mere robust og vedholdende? Prøv modellen af flere gange med flere forskellige personer. Hvor fejler modellen for nogle, og hvad skal tilføres for, at det fungerer? Ved at tilføre dette din NLP model, kan du udvide anvendelses muligheder for modellen. Nogle gange kan processen forstærkes ved at ændre sekvensen, andre gange ved at øge tempoet i sekvensen.

Nu kan det være nyttigt at sammenligne din NLP model af en enestående egenskab med:

  • En som kun besidder denne egenskab i moderat grad, for at for indsigt i det relative bidrag af enkelte dele for den samlet evne, at fremhæve aspekter som ikke tidligere i modelleringen var synlige.
  • En der også mestre egenskaben, for at lære forskellige måder at udføre enkelte dele af processen og lære støttende elementer, din første model ikke tilførte, og som kan gøre dig endnu bedre.
  • Særlige tilfælde. Nogle har brug mere end blot små justeringer for at overkomme indvendinger, bekymringer, problemer eller tillære unikke egenskaber. Nogle gange hjælper det at tjekke for økologi eller med reframing af indvendinger.

Justeringer af NLP modellen stopper i princippet aldrig. På et tidspunkt vil du opleve, at du har mødt de fleste af de variationer, du kan støde på. Du kan fremskynde udviklingen med teste den af på flere personer og bede dem udtrykke deres indvendinger, bekymringer og problemer, så du kan lære af dem og tilføre løsninger til din NLP model.

Husk at din model kun bliver så god, som den oplevelse du vælger at modellere. Vælger du at modellere efter personer, som giver udtryk for at besidde den ønskede tilstand, i stedet for en der eksplicit udviser den ønsket tilstand, vil din NLP model blive derefter. Men ønsker du at træne dine evner for NLP modellering, kan det være ligeså nyttigt at træne på mindre perfekte tilfælde. God fornøjelse med dine modelleringsøvelser!

Test og udvikling af din NLP model (Modellering: Del 4)
Giv din stemme!

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. Modellering med NLP - [...] Test og udvikling af din NLP model [...]

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44