Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Har du lavt selvværd? Få større selvværd og selvtillid

Føler du dig begrænset af lavt selvværd, så læs her, hvordan du kan forbedre dit selvværd og din selvtillid, så du får det bedste ud af dit liv!

Lavt selvværd kan være stor forhindring for, at du når de ting, du ønsker her i livet. Det påvirker dine evner til at skabe sunde relationer til andre mennesker, din evne til at knytte venskaber, nå kærlighed, finde et godt job og dyrke de interesser, du ønsker.

Mange kompenserer for lavt selvværd ved at søge bekræftelse for andre gennem deres adfærd og handlinger. Men ægte SELV-værd kan ikke bekræftes af andre, det komme per definition indefra. Det er vores eget syn og vurdering af, hvor meget vi SELV føler, vi er VÆRD. Dit værd afhænger ikke af, hvad andre mennesker tænker, mener og siger om dig, men hvad du selv tænker, mener og siger om dig.

Lavt selvværd - Få selvværd og selvtillid

Lavt selvværd – Få selvværd og selvtillid

Det handler med andre ord om dine overbevisninger, om dig selv. Ønsker du bedre selvværd, skal du med andre ord starte med at ændre, hvad du tænker, mener og siger om dig selv. Husk på: Dine tanker, bliver til dine handlinger, dine handlinger til dine vaner, og du ER dine vaner. Mange havner i en ond cirkel, hvor deres manglende selvværd afspejler sig i deres handlinger, hvilket skaber dårlige relationer og dårlige oplevelser med andre, hvilket blot bekræfter deres eget syn på dem selv og styrker deres negative overbevisninger. Så hvordan brydes den negative cirkel?

Ønsker du bedre selvværd og selvtillid, må du starte med at identificere de tanker og handlinger, der bekræfter dine overbevisninger, så du kan ændre dem.

Tegn på lavt selvværd

 • Du afviser komplimenter, fordi du tror “det bare er noget, de siger for være søde” eller har bagtanker med komplimentet.
 • Når du lykkedes og har succes med noget, tilskriver du det noget uden for dig. Ting, tøjet, vejret osv.
 • Du tilskriver andre personer din succes. “Jeg kunne ikke have gjort det uden X”
 • Du støtter dig til andre menneskers meninger og holdninger i stedet for at udtrykke din egne. “Læren siger…”, “min mor mener…” osv.
 • Du søger bekræftelse hos andre. Tager tøj på, du tror de kan lide; Gør ting, fordi du tror, andre vil synes om det; Spørger om de ikke er enige med dig osv.
 • Du stiller andres behov før din egne; Gør ting for andre, selvom du har lyst til noget andet; Lader andre få det bedste stykke mad, slik osv.; Tilsidesætter egne seksuelle behov.
 • Du forkæler sjældent dig selv med noget, du virkelig ønsker, og bruger undskyldninger, som at det er unødvendigt, dyrt, ikke det rigtige tidspunkt (måske senere…) osv.
 • Du bruger, eller tillader andre at bruge, negative og nedlande ord om dig selv som ”tykke”, “grimme”, “dumme” osv.

Nå du nu kan identificere ting, du tænker, gør og siger, som bekræfter dit negative selvværd, hvordan kan du så ændre din overbevisninger, så du positivt bekræfter dig selv?

Få selvværd og selvtillid

 • Erkend at dit selvværd intet har at gøre med andre menneskers tanker, mening og holdning til dig. Så hold op med at søge bekræftelse og accept hos andre.
 • Lad være med at sammenlign dig med andre. Dit selvværd er dit – og igen har intet med andre mennesker at gøre.
 • Accepter dig selv, din krop, dine styrker og svagheder.

Dit selvværd er din egen opfattelse af dit fysiske, intellektuelle, sociale, følelsesmæssige formåen og dine evner og egenskaber for alt til at dyrke sport, spille musik, tegne og male til at køre i bil. Der er måske ting ved dig selv, du bryder dig  mindre om end andre, og du gør og siger måske ting engang imellem, du gerne ville gøre anderledes. Men alt dette har intet at gøre med dit værd. Du er ikke mindre værd, fordi du ikke kan spille violin, og du er ikke dum, fordi du ikke er stærk til matematik. Du kan måske ønske at blive bedre til visse ting, ændre ting ved dig selv og ønske du gjorde ting anderledes – og det er fint i mange sammenhænge, men det har intet med dit selvværd at gøre. Gør tingene for de rigtige grunde, gør det fordi du har lyst og mod på det, ikke fordi du tror, dit liv bliver bedre, eller andre vil synes mere om dig. Dit værd afhænger ikke af ydre resultater!

Med disse enkle råd er du rustet til at bekæmpe lavt selvværd og styrke din selvtillid. Så husk: Vær åben for komplimenter og ros fra andre. Du er ansvarlig for din egen succes. Stol på dig selv, dine meninger og holdninger. Vær god ved dig, forkæl dig selv. Dit personlige værd er dit ikke noget andre giver eller tager fra dig.

Har du lavt selvværd? Få større selvværd og selvtillid
5 (100%) 2 votes

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

 1. Konfliktsky? At være modig… - [...] fordi de er bange for at såre den anden part, og holder sig derfor tilbage. Det kræver mod, selvværd …
 2. Stemmen, stemmeleje og tonefald - [...] tonefald, og tempoet vil være hurtigt. Samme karakteristik er også tegn på usikkerhed og lavt selvværd. En rolig, mere …
 3. Mentaltræning - [...] kropsholdning: løft hovedet, ret ryggen skyd brystet frem. På den måde signalerer du ikke bare selvtillid og gå på …
 4. Sæt grænser og sig nej - [...] som vigtigere end dem selv. De tilbyder sig for andre og ofre sig selv for andre, fordi de har …
 5. Lær at tænke positive tanker - [...] livet. Det er meget vigtigt for alle forældre til lærer deres barn positiv tænkning og opbygger selvtillid og selvværd, …
 6. Lær at acceptere dig selv betingelsesløst - [...] som du mener andre mennesker har til dig. Når du tror, at andre mennesker værdsætter dig, vil dit niveau …
 7. Vær opmærksom på dine negative tanker - [...] tanker. Måske de kredser omkring din følelse af kontrol, om en vanskelig begivenhed i dit liv, eller din selvtillid. …
 8. Lær elsk dig selv - […] Her er nogle eksempler på, de mest almindelige på udtryk for lavt selvværd: […]
 9. 9 advarselstegn på du er i dårligt selskab - […] kan se dit værd, er ikke loyalitet, det er dumhed. Du skal aldrig tigge nogen om opmærksomhed. Kend dit …

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44