Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Sæt grænser og sig nej

Indrømmet, det kan være svært at sige nej. Når nogen beder os om at hjælpe, er vi helt naturligt tilbøjelige til at sige ja, når det er muligt. Det skyldes dels, at vi ikke ønsker at lade andre i stikken, og dels at vi ikke ønsker at skuffe dem. Endeligt er vi bange for at ødelægge vores forhold til dem.

Derfor sige vi ja, når vi kan, og undgår så vidt muligt at sige nej.

Konsekvenserne af ikke at sige nej

Selvom det synes at være lettest at sige ja, så er det ikke altid det bedste svar.

Ligesom det har konsekvenser at sige nej, har det det konsekvenser ikke at sige nej! Hver gang du siger ja til noget, siger du samtidigt nej til noget andet. Tænk over dette:

  • Når du siger ja til noget, du ikke synes om, siger du nej, til noget du holder af
  • Når du siger ja til et job, du ikke elsker, siger du nej til dine drømme
  • Når du siger ja til en, du ikke bryder dig om, siger du nej til et tilfredsstillende forhold
  • Når du siger ja til at arbejde over, siger du nej til dit sociale liv
  • Når du siger ja til hasteopgaver, siger du nej til vigtigere langsigtet planer

Respekter dig selv!

Det korte af det lange er: At lære at sige nej handler i sidste ende om selvrespekt. Respekterer du dig selv? Hvis du respekterer dig selv, respekterer du også din tid. Og du bliver mere bevidst om, hvordan du bruger den. Du vil sige nej til ting, som ikke er i din interesse, fordi du ved du fortjener bedre. Du vil sige nej til ting, du ikke bryder dig om, fordi du hellere vil bruge tid på ting, du holder af. Du vil sige nej til personer, der ikke værdsætter dig, fordi de ikke fortjener det. Du vil sige nej til personer, der tager dig for givet, fordi de ikke er værd at bruge din tid på.

Mange siger ja til ting, de ikke bryder sig om, fordi de dybt nede ikke værdsætter sig selv. De ser andre som vigtigere end dem selv. De tilbyder sig for andre og ofre sig selv for andre, fordi de har lavt selvværd. De værdsætter af samme grund heller ikke deres egne drømme. De ser på deres drømme og tænker, ”det er bare en drøm. Den er ikke værd at bruge tid på. Den kommer aldrig til at gå i opfyldelse”. De tilsidesætter sig selv og deres behov, og fortsætter med ting, de ikke føler noget for dag ud og dag ind.

Hvis DU ikke respekterer dine mål og drømme, hvem gør så? Hvis DU ikke synes, de er vigtige, hvem skulle så? Hvis DU ikke siger nej til ting, du ikke tror på, hvem skal så sige nej for dig? Hvis DU ikke siger ja til dine mål og drømme, hvem skal så hjælpe dig med at sige ja? Hvornår vil begynde at sige nej, så du endelig kan sige ja til dine drømme og vigtigst af alt, dig selv?

Er du klar til at give dig selv den respekt, du fortjener? Så læs her om, hvordan du lære at sige nej

Sæt grænser og sig nej
Giv din stemme!

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. Konfliktsky? At være modig… - [...] personer har ofte svært ved at sætte grænser over for andre og trækker sig derfor tilbage fra konflikter for …

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44