Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Personlighedstest – Hvad siger en personlighedstest om dig?

Hvad er en personlighedstest? Tag en gratis personlighedstest online og bliv klogere på dine egne personkarakteristika, styrker og svagheder.

Personlighedstest anvendes i mange virksomheder i forbindelse med ansættelse og rekruttering. Fra at være et værktøj til ansættelse af ledere og direktører anvendes det i dag til rekrutteringen i alle led i organisationen.

Set fra virksomhedens syn er det helt naturligt. Der er dyrt og ressourcekrævende at rekruttere nye medarbejdere, og det er endnu dyrerer at ansætte den forkerte. Men for den jobsøgende kan det også være en fordel. Du får mulighed for større selvindsigt, og du undgår måske at stå med et nyt job, som måske er noget helt andet en du forestillede dig, og som du måske slet ikke har de rette kompetencer til. Det er hverken i arbejdsgiverens eller medarbejderens interesse.

Men giver personlighedstest så garanti for den rigtige ansættelse?

Nej. Der gives ingen garantier ved personlighedstest. Det bør anvendes som et støtteredskab i en større evalueringsproces, der også skal omfatte en mere kvalitativ vurdering af den enkelte ansøger.

Hvordan fungerer personlighedstest?

En personlighedstest har typisk form af selvevaluering af en række spørgsmål omkring dine følelser, tankemønstre og handlemønster. Ofte i form af lukket spørgsmål med forudbestemte svarmuligheder, men der kan også forekomme åbne scenariebaseret spørgsmål. En personlighedstest er ingen IQ-test.

Resultat har typisk form af en personprofil karakterisere ved forskellige personlighedstyper, personaer eller arketyper. Det er meget foskellige, hvilke og hvor mange profiler de forskellige test arbejder med, men overordnet set indeles 4 typer:

 • En analytiker (spørger: hvad?)
 • En organisator (spørger: hvem?)
 • En skaber (spørger: hvordan?)
 • En entusiast (spørger: hvornår?)

En  personprofil bestemmes udfra karakteristika som: indadvendt/ udadvendt, tøven/ handlekraft, beslutsom/ ubeslutsom, tilbageholdende/ dominerende, usikker/ selvsikker, realistisk/ drømmende, individuel/ social, analytisk/ kreativ, lav selvdiciplin/ stor selvdisciplin, vedholdende/ utålmodig osv.

På jobindex finder du et eksempel på en test baseret på persontyper.

Er det så muligt at snyde eller få sig selv til at fremstå bedre?

De fleste profesionelt fremstillet personlighedstest har indbygget en række kontrol spørgsmål, som minimere risikoen for at testpersonen giver et andet billed af sig selv. Derudover skal du være opmærksom på, at du dybest set ikke ved, hvilke karakterisika, der lægges vægt på. Så det billed du prøver at give af dig selv, svarer måske slet ikke til det virksomheden søger. Og husk igen: det er heller ikke i din egen interesse at ende i et job, hvor du ikke kan udnytte dine personlige egenskaber og ikke trives.

Og endeligt, sørg for at få feedback på testen. Bed om resultatet, spørg om virksomheden synes det svarer overens med deres indtryk af dig, og giv gerne din egen opfattelse af resultatet til kende. Er du enig eller uenig i reultatet?

En personlighedstest er en test i selvopfattelse. Den kan bruges i en ansættelse men kan også anvendes i forbindelse med coaching og selvudvikling. Det er et glimrende redskab til afklaring og selvindsigt, men husk at den aldrig kan stå alene, men bør indgå større evalueringsforløb.

Personlighedstest – Hvad siger en personlighedstest om dig?
5 (100%) 2 votes

En kommentarer

 1. Personlighedstest er en form for underholdning for mig, i hvert fald. Jeg kan ikke tage dem alvorligt. Det er interessant at se om evalueringen af mine svar giver resultater som bare er nogenlunde nøjagtige, helt galt på den, eller om de er mere som et horoskop, hvor de nok kunne gælde for næsten alle.

  Jeg tænker ofte at valgmulighederne for et spørgsmål ikke er specifikke nok. Spørgsmålene tvinger tit til at svare om man er det ene eller andet, men ofte mener jeg ikke jeg er nogen af delene.

  Jeg har også bemærket ved at tage en personlighedstest flere gange og variere mine svar, at nogle gange, på visse personlighedstest, så synes mine resultater at afhænge af, hvordan jeg svare på et bestemt spørgsmål. Jeg kan besvare alle de andre spørgsmål helt forskellige hver gang, men så længe jeg svarer det samme på et bestemt spørgsmål hver gang, vil jeg altid få det samme resultat.

Relateret indlæg

 1. Metaprogrammer - [...] og kun ”forudsige medarbejderens adfærd”. Testen går videre end de traditionelle personlighedstest, vi kender herhjemme, men hvorvidt den giver …
 2. Belbin Test - [...] forskellige roller for medlemmerne af et team pba. 9 forskillige adfærdsmønstre. Det er altså en personlighedstest for grupper. De …
 3. Personaleudvikling - [...] gøres gennem individuelle evalueringer, på medarbejderudviklingssamtaler eller ved hjælp af en personlighedstest. Det er vigtigt at medarbejderen er enig …
 4. Lær at acceptere dig selv betingelsesløst - [...] du til selvaccept. Du accepterer dig selv for den person, du er, med gode og dårlige sider, med styrker …
 5. 10 tips til at tage en svær beslutning - […] om dine egne reaktioner på potentielle fremtidige begivenheder. Selvfølgelig har mennesker forskellige personligheder, interesser og værdier, så din oplevelse …

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44