Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Motivation – motorvejen til målet

Med den rette motivation, kan du nå næsten ethvert mål i livet, hurtigere end du aner. Men hvordan finder du den motivation?

Kender du følelsen af, at du er fuldstændigt fokuseret på noget? En opgave, et projekt eller bare en mindre fritidsaktivitet. Tiden flyver af sted, det kører for dig, det bliver perfekt, du er verdensmester, intet kan stoppe dig, og ingen kan slå dig! Du er sprængfyldt med energi. Og du kan ikke vente med at blive færdig.

Kender du så følelsen af en opgave eller et projekt, der står foran dig som en mur? Du orker ikke et komme i gang, bare tanken gør dig træt. Du ser kun problemerne, du har ingen energi. Du udskyder, finder på undskyldninger, laver overspringshandlinger.

Hvad er forskellen? Hvorfor er vi nogen gange fyldt med motivation og andre gange drænet for energi og inspiration? Lad os først se på, hvad udgør motivation, og hvor det kommer fra. Overordnet skelner vi mellem følelsesmæssig og rationel motivation.

Følelsesmæssig motivation

Denne form for motivation kan forekomme i positiv form, det vil sige et ønske om at opnå eller opretholde en positiv følelsesmæssig tilstand, eller i negativ form, som et ønske om at undgå eller komme væk fra en negativ tilstand, f.eks. frygt, smerte, utryghed, sorg osv.

Følelser kan være en kortvarig motivation. Hvad der i en rus af optimisme, håb og inspiration virkede let, sjovt og ikke mindst ønskeligt, kan når russen har lagt sig virke kedeligt, uoverkommeligt og formålsløst. Det gælder ikke mindst for mange iværksættere, der er drevet af entusiasme, at de hurtigt mister energien og lysten til deres projekter, hvis de alene er drevet af emotionel motivation.

Emotionelle tilstande kan gennem ankring genskabes og bruges til at fremkalde den ønsket motivation. Denne teknik kan være meget effektiv, men oftest kun, når der er behov for et præstere i kortere perioder af gangen. Anthony Robbins er en stor fortaler for arbejde med tilstande. For de fleste, især når det gælder større målsætninger med længere tidshorisont, er der behov mere.

Rationel motivation

Vores målsætninger skal også være motiverende på et mere bevidst intellektuelt niveau. Selv om vi er styret af vores følelser langt mere end vi er bevidst om, så er vi også rationelle individer. Hvis vores mål ikke har en form for logik, vil vores motivation hurtigt forsvinde, når de følelsesmæssige impulser har lagt sig. Vi begynder at spørge, hvorfor foretager jeg mig dette? Hvor bruger jeg så meget tid og energi på det? Hvad er formålet, hvad giver det mig, hvor bringer det mig hen?

Ofte mister vi vores motivation, fordi vores målsætninger ikke er tænkt ordentligt igennem. Hvad betyder det, at du når målet for dig og dine omgivelser? Det kaldes økologi i NLP.

Risikoen ved at gennemtænke sine mål for meget er omvendt, at vi ofte lader os begrænse. Vi bliver forsigtige og tør ikke sætte os for store mål, eller vi mangler simpelthen fantasien. Vi begynder at tvivle på os selv.

Når du sætter dig mål, skal du huske og sætte dig mål, der kræver noget ekstraordinært, at du rykker ved dine grænser, og ser din frygt i øjnene. Du må vedkende dig dine inderste ønsker og drømme og turde gå efter dem. Dine mål skal være tilstrækkeligt store til de inspirerer dig, og aktiverer alle dine ressourcer.

Motivation – motorvejen til målet
Giv din stemme!

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. NLP teknikker - [...] er udviklet teknikker til alt lige fra at kurere fobier og traumer, til ændring af uønsket vaner, motivation og …
  2. Metaprogrammer - [...] bliver i NLP betragtet som helt centrale i vores opfattelse af verden og derfor også vores motivation, følelser, tanker …
  3. Positiv psykologi - [...] hvordan kan du så anvende positiv psykologi til at få større tilfredshed, motivation og livsglæde i din hverdag? Her …
  4. By på skrump - vægttab og motivation - [...] der omfatter motion, kostomlægning og udvikling af personlige redskaber til mål og motivation. “Coach med mere” Chris MacDonald bla. …
  5. Top 10 fordele ved positiv tænkning - [...] - Når du har en positiv indstilling, vil du drage fordel af større motivation. Motivation hjælper dig med at …

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44