Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Lær at sige nej – De 8 trin

Har du svært ved at sige nej til andre? Så læs her, hvordan du med 8 simple tips kan lære at sige nej og få mere tid til dig selv med god samvittighed.

Det er en løbende proces at lære at sige nej, men så længe du forstår vigtigheden af at sige nej, så er du på rette vej. Her er de 8 trin, du skal igennem, når skal lære at sige nej, hvad enten det er til din chef, kæreste, venner, familie eller bare en helt fremmed. Husk, det handler ikke om at sige nej til alt og alle, men at lære hvordan du siger nej.

1. Hav en klar målsætning
Ofte siger vi ikke nej, fordi vi ikke helt ved, hvorfor vi ønsker at sige nej, blot at vi ikke har lyst. Den manglende lyst er signal til dig om, at der er andet, du hellere vil foretage dig. Hvad er dette andet? Tænk på dine mål og drømme. Hvad ønsker du virkelig at opnå? Når først du kender dine egne mål, er det meget let at sige nej, fordi du har en klar grund til at sige nej. Du vil modarbejde dette mål, hver gang du siger ja til noget, der ikke bringer dig tættere.

2. Kend konsekvensen af at sig ja
Vi siger som regel ja til de små ting, der kommer ind, fordi de virker som ubetydelige ting. ”Hjælp lige til hvis du kan, det tager kun ti, højst tyve minutter”, hvad er problemet?

Problemet er, at disse småting hober sig op. Det er grunden til at nogen er succesfulde og stadigt har tid til familie og fritidsinteresser, imens andre knokler 14 timer i døgnet og aldrig kommer videre. Det er fordi, de succesfulde kender betydningen af at sige nej. Tænk på hvor mange timer, dage og uger, du bruger på de små opgaver, du siger ja til.

Tænk dig om en ekstra gang, inden du siger ja. Hvad er konsekvensen ved det? På lang sigt? Hvad opnår du ved det? hvad går du glip af? Betyder det virkelig noget at sige nej?

Tid er den vigtigste ressource, du har. Vigtigere end penge. Penge kan du tjene ind igen. Tiden der går, kommer aldrig tilbage. Så pas på hvordan du bruger den.

3. Det ok at sige nej
Det er ok at sige nej. Vi tror, at det ikke er ok, at andre vil blive skuffet, at vi er dårlige mennesker, og at vi er uhøflige. Selvom intensionerne selvfølgelig er gode, er de fleste af forestillinger selvskabte. De fleste personer er meget forstående, når du siger nej. Og vis ikke, så er det måske alligevel ikke det rigtige at sige ja. For hvor mange gange kan du blive ved med det. Og hvor mange skal du blive ved med at sige ja til, før du endeligt siger nej? Denne adfærd skyldes, at du er konfliktsky. Alle siger nej til nogen, du er ikke den eneste, og det er helt ok, ok?

4. Hold det enkelt
Hold det enkelt. Lad den anden vide at du ikke kan hjælpe, og giv en kort forklaring, hvorfor du siger nej. Nogle gange er det nok med et simpelt ”Nej, jeg har desværre ikke tid”, ”Jeg skal lave noget” eller ”Måske en anden gang”. Du behøver ikke komme med lange forklaringer, der alligevel er irrelevant for den anden, eller som måske får dem til at modargumentere din forklaring.

5. Vis respekt
Mange siger ikke nej, fordi de synes det er respektløst. Men det handler mere om, hvordan du sige det, end det at sige nej. Vis respekt når du svarer, vis forståelse for den andens synspunkt, og du vil have det bedre med dit afslag.

6. Tilbyd eventuelt et alternativ
Hvis du synes, kan du forslå et alternativ, men det er ikke nødvendigt. Mener du ikke, du er den rigtige til opgaven, kan du forslå end anden, som vil være bedre. Har du ikke tid lige nu, men du gerne vil involveres, kan du forslå et andet tidspunkt. Gør det kun, hvis du kan og ønsker. Du kan gøre det for at vise god vilje, men du skal ikke føle dig ansvarlig for den andens situation, og du skal ikke føle, at du behøver at kompensere for dit afslag.

7. Gør dig mindre tilgængelig
Med mobiltelefoner, e-mail, Facebook osv. er vi mere tilgængelige for andre end nogensinde. Beder alt for mange mennesker dig om svar og hjælp, kan det hurtigt blive uoverskueligt. Lad vær med at svar på alle opkald og alle beskeder med det samme, for det sender et signal om, at du altid er tilgængelig for hjælp. Sæt tidspunkter for, hvornår du vil svare. F.eks. en halv time 3 gange om dagen, kan du svare på de beskeder, du har fået. Så vil andre respektere din tid mere, og du sender et signal om, at du bestemmer over din tid.

8. Intet svar er også et svar
Vælger du ikke at svare på en mail eller et opkald, er det også et form for svar. Prøver du at svare på alle de henvendelser, du får, vil du ikke have tid til andet. Så svar kun på de henvendelser, der er relevant for dig. Resten behøver du ikke svare på, hvilket i sig selv er et svar. Hvis det ikke er vigtigt for dig, og du er under tidspres, så lad dig ikke gå på af det. Livet går videre for alle. Men har nogen taget sig tid til at skrive en personlig besked, så send et kort afslag.

Har du allerede sagt nej til en person, som bliver ved med at henvende sig, er intet svar en helt acceptabel mulighed. De har allerede fået svar!

At lære at sige nej er en proces. Specielt hvis du i alt for mange år har forsøgt at tilfredsstille alle med et ja. Men øver du dig i disse 8 trin, vil du med tiden opleve, at du med god samvittighed bliver bedre til at sige nej.

Lær at sige nej – De 8 trin
5 (100%) 2 votes

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. Sæt grænser og sig nej - [...] du klar til at give dig selv den respekt, du fortjener? Så læs her om, hvordan du lære at …

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44