Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Kom videre med din NLP model (Modellering: Del 3)

Du har afdækket færdigheder og egenskaber, du ønsker og modeller. Her kommer nu nogle eksempler på, hvordan du kan arbejde videre med din NLP model.

1. Kontraster
Det kan være nyttigt at arbejde med kontraster, når du skal skelne mellem de vigtige forskelle på spil i det, du ønsker at modellere. Prøv så vidt muligt at gøre alting ens bortset fra tilstedeværelsen og fraværet af dit modelleringsobjekt.

  • Du kan sammenligne en person før og efter en forandring, de foretager – bevidst eller ubevidst.
  • Sammenlign to oplevelser du har haft med en person, da de ikke havde, og når de har den egenskab eller færdighed, du prøver at modellere.
  • Prøv at sammenligne to personer. En der har det, og en der ikke har.

2. Find et mod-eksempel
Hvis du modellere en problematisk tilstand, så kan du prøve og finde et mod-eksempel. Du skal finde et eksempel, som indeholder alle de samme elementer som den problematiske tilstand, men hvor du har valgt en reaktion, som er positiv og bekræftende. På den måde kan du nemt skelne mellem, hvilke faktorer der er de samme og derfor irrelevant for succes.

3. Karakteristika ved oplevelsen og mod-eksemplet
Hvad er de grundlæggende elementer af den tilstand, du modellerer? Hvilken overordnet strategi-sekvens går personen igennem? Del det op i mindre skridt og karakteriser dem ved alle de NLP metoder, du kender til. Når du gennemgår dem, vil de opdage flere nuancer og forskelle, og metoder du kan anvende. Blandt de metoder, som kan være anvendelige, er:

4. Indhold: Viden og færdigheder
De fleste af ovenstående beskrivelser er udelukkende forskelle i processer og omhandler ikke specifikt indhold. De fleste færdigheder kræver i virkeligheden kendskab til indholdet. En arkitekt skal for eksempel kende til forskellige materieller, bæreevne, form og funktioner mv. Disse færdigheder er nødvendige at inddrage, når du udvikler din NLP model, selvom det nogle gange virker åbenlyst.

5. Udvikling af forandringen
Når du har beskrevet forskellene mellem den problematiske tilstand og din ønskede tilstand, vil der typisk ligge en løsning for, hvordan du kommer fra den ene til den anden. Hvordan kan du nu udvikle en sekvens for, hvordan du foretager forandringen glidende og effektivt? Nogle forandringer kan være svære at udføre i én sekvens, men let og uproblematisk i en anden. Find ud af hvilke ændringer du lettest og mest komfortabelt kan udføre, og prøv dig frem med forskellige sekvenser til du finder den, der fungerer bedst (Det kan være nyttigt at modellere efter nogen, som har gennemført denne forandring og identificere deres sekvenser).

Nu skal du gerne have en udviklet NLP model for de færdigheder og egenskaber, du arbejder med. Men arbejdet er ikke slut her. Læs med i sidste artikel i serien om NLP modellering, og lær om test og udvikling af din NLP model.

Kom videre med din NLP model (Modellering: Del 3)
Giv din stemme!

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. Modellering med NLP - [...] Kom videre med din NLP model [...]
  2. Hvad skal du modellere? (Modellering: Del 2) - [...] nye færdigheder og egenskaber. I næste artikel i serien om NLP modellering kan læse om, hvordan du kommer videre …

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44