Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Frigør dig selv

Mange menneske låser sig fast i følelsesmæssige afhængighedsforhold til andre. Lær hvordan du ved at skifte fokus kan frigøre dig selv.

Det vigtigste for mennesker er at være en del af et fællesskab. Vi bruger fællesskabet til at få tryghed og tage vare på hinanden. Men nogen gange tager forpligtelsen over og vi holder de andre ansvarlige for vores egne følelser.

Hvorfor går det ud over mig?
Måske kender du det. Måske har du opdaget, hvor forbløffende nemt, det er at være solidarisk eller blive påvirket af andre menneskers humør og tilstand? Der er tale om en fiks lille manøvre, hvor vi måler vores egen værdi, dygtighed og godhed i andre menneskers reaktioner. Og det er faktisk ikke retfærdigt!

Vi kan ikke styre andre mennesker adfærd – og vi kan ikke kontrollere vores egne umiddelbare reaktioner. Men vi kan tjekke dem ud. Vi kan spørge. “Du virker ked af det – har det noget med mig at gøre?” “Når du taler til mig på den måde, er det så fordi, du er træt af mig?” “Jeg synes du ser mut ud – handler det om noget, jeg har gjort?”

Flyt dit fokus
Alle mennesker har ret til at være i dårligt humør. Men er vi i nærheden og bliver påvirket af det, har vi også ret til at spørge, hvad det drejer sig om. Måske vil de ikke svare – og så skal du træffe et valg. Vil du tage skylden på dig og samtidig protestere over den eller vil du hellere sige til dig selv: “Okay – han er sur lige nu. Han må godt være sur. Han har sikkert en god grund. Jeg vælger at lade ham være og koncentrerer mig i stedet for om noget eller nogen, jeg har det godt med.” Det kaldes at FLYTTE SIT FOKUS, og det er en god øvelse, som kun skal afprøves ganske få gange, før man behersker den.

Ryd op i misforståelserne
Hvis det andet menneske fortæller dig, at det er din skyld, at han eller hun har det dårligt, så er det naturligvis på sin plads at undskylde. Det er sædvanligvis ikke en del af vores plan at gøre livet surt for andre. Skulle det alligevel ske, er mekanismen sandsynligvis præcis den samme, som den du har været ved at snuble over. Du har gjort eller sagt noget, som den anden har FORTOLKET som et angreb eller et svigt. Og det er forbavsende at opdage, hvor enkelt det er at rede trådene ud. “Jeg er ked af at du opfattede det på den måde. Sådan var det ikke ment. Det handlede om at………… Jeg er glad for, at du fortalte mig det, så vi kunne få opklaret misforståelsen.”

Den onde cirkel mister øjeblikkeligt sin kraft – prøv selv.

Frigør dig selv
Giv din stemme!

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44