Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

3 måder du gør dit liv sværere end det behøver at være

Forestil dig, du havde et modent, saftigt æble liggende på bordet foran dig. Du tager det ivrigt op, tager en bid og begynder at smage det.

Du ved allerede, hvordan et æble skal smage, så når dette er lidt mere syrligt end du forventede, skærer du ansigt, får en følelse af skuffelse og sluger den, misfornøjet.

Eller måske smager æblet præcis som du forventede – ikke noget særligt overhovedet. Så du spiser det hurtigt uden at stoppe op for at nyde smagen, og du fortsætter videre med din dag.

I det første scenario, var æblet skuffende, fordi det ikke lever op til dine forventninger. I det andet, var det for almindeligt og uinteressant, fordi det præcist opfyldt dine forventninger.

Kan du se ironien her?

Det er enten ikke godt, eller ikke godt nok.

Forestil dig nu, du prøver dette: fjern dine forventninger til, hvordan æblet “bør” smag. Du ved ikke, og du behøver ikke foregive at vide, fordi du ikke har prøvet det endnu. I stedet er du virkelig nysgerrig, upartisk og åben for en række forskellige smagsvarianter.

Du smager det, og du er virkelig opmærksom. Du bemærker æblets saftighed, den kornet tekstur på skindet, den samtidig søde, skarpe og syrlige smag hvirvlende omkring din tunge, og alle de andre komplekse fornemmelser, der opstår i din bevidsthed, mens du tygger. Du vidste ikke, hvordan det ville smage, men nu indser du, det er fantastisk! Det er helt nyt, fordi du aldrig har smagt DETTE æble før.

Æblet kan, selvfølgeligt, erstatte alt andet i dit liv: Alle omstændigheder, enhver opgave, enhver social interaktion, enhver person, ethvert måltid, enhver tanke overhovedet, der kommer ind dit sind, når som helst og hvor som helst. Hvis du møder alt dette med forventninger om “hvordan det bør være”, vil det helt sikkert skuffe dig på en eller anden måde … eller være alt for almindelig og uinteressant til at huske. Og du vil bare fortsætte til den næste skuffelse eller ligegyldige oplevelse, og den næste, og den næste, og så videre og så videre, indtil du har levet hele dit liv i en fast endeløs cyklus af ting, du næppe kan lide eller knap selv bemærker.

Men hvis du nærmer dig hvert arrangement, opgave, social interaktion, osv. uden forventninger – og bare ser den begivenhed, opgave, social interaktion, osv. for, hvad den er – så vil du virkelig se det. Du vil virkelig sætte pris på det, for hvad det er. Og du vil virkelig opleve det som du aldrig har oplevet noget før, fordi du netop ikke har.

Det er kunsten at gøre livet lettere!

Så nu, at vi har ryddet luften lidt, lad os tage et nærmere kig på 3 af de mest almindelige måder, folk bruger forventninger til at gøre livet sværere end det behøver at være:

1. Du udsætter ting for at undgå at forventede problemer

Lad os sige, du udskudt et stort projekt på arbejde, fordi du frygter at lave det. Måske er det svært og du føler dig overvældet. Det er en masse hårdt arbejde, og du forventer at skulle lave masser af ting, du måske ikke er god til, forventer at lave fejl, svigt og masser af hovedpine. Men i virkeligheden er det dig selv, der giver dig en hovedpine. Indse dette og give slip på dine forventninger. Det betyder, at du ikke ved, hvordan dette projekt vil gå … du går ind i det med et åbent sind. Du giver det en chance og ser, hvordan det går. Og du lære af erfaringerne, uanset hvordan det går.

Helt ærligt, du kan ikke finde fred ved at undgå livet. Livet går din gang og kræver, at vi går med det; så i stedet for at undgå ting, du er nød til at foretage dig, så tag enhver opgave og erfaring som en mulighed for vækst. Enten vil det give dig, det du ønsker, eller det vil lære dig, hvad det næste skridt er.

Og husk, at finde fred i livet ikke betyder at være et sted, hvor der ingen støj, ingen udfordringer, og intet hårdt arbejde, er. Det betyder at være midt i alt dette, og fastholde roen i dit hjerte og sind.

2. Du giver op for hurtigt, når du opdager at tingene ikke er så let, som du forventede

Dette er den anden side af det foregående punkt. Men igen, kommer forventningerne i vejen …

De bedste ting i livet kommer ikke altid let. En vis sværhedsgrad er nødvendig. Det gør bare de hårde ting sværere, hvis du prøver at undgå denne sandhed. Inderst inde ved du det er sandt, og alligevel tager du du mod en ny udfordring med den forventning, at det vil være fantastisk, og du vil gøre det med lethed. Og når det uundgåeligt bliver sværere end du troede det ville være, og du har mindre succes med det, end du forventede, bliver du skuffet og modløs. Så mister du motivationen og giver op.

Forestil dig nu, du slipper forestillingen om, hvordan denne opgave vil gå, og du simpelthen forholder dig åben for, hvad der kommer … Så kan du bare gøre det, uden at bekymre dig om resultatet. Du skal blot være i øjeblikket med den. Så, uanset hvordan det falder ud i første forsøg, vil du lære, hvad du behøver at vide.

Så bundlinjen er: Der er ingen genveje til noget mål, der er værd at gå efter. Virkeligheden stikker altid sit hoved frem i sidste ende. Og sandheden om, hvordan almindelige mennesker opnår enorm glæde og utrolige bedrifter er, at de træder ud af deres komfort zone og gør de hårde ting, som deres mere uddannede, velhavende og kvalificerede kolleger ikke har modet, drivkraften eller viljen til at gøre.

Så for din egen skyld, hold op med at forvente at alt skal være let og begynd at gøre de (nødvendige) hårde ting i dag med et åbent sind. Du vil garanteret blive blæst væk over, hvor bemærkelsesværdigt du virkelig er, og hvor hurtigt du kan vokse.

3. Folk såre dig, fordi de ikke opfører sig, som du forventer

Denne kvinde på arbejde gør dig vanvittig, fordi “hun ikke gør sit arbejde den måde, hun skal,” eller måske er hun ubetænksom på en eller anden måde. Din irritation stammer fra en forventning om, hvordan denne kvinde “bør” handle. Hun handler ikke i overensstemmelse med dit ideal, og så lider du på grund af det.

Det er tid til at opgive denne forventning om, at folk skal leve op til dine idealer… og bare være åben over for dem. De vil opføre sig ufuldkomment, ligesom du vil. Selvfølgelig betyder det ikke, du ikke kan gøre noget, når du acceptere folk som de er … du kan give slip på din irritation, og se, hvordan de har problemer, og bruge det som en pædagogisk mulighed, eller en mulighed for at hjælpe dem, eller for at tage det næste logiske skridt … uden forventning om, at de vil elske din lektion eller følge den, men bare med den hensigt at hjælpe nogen og være proaktiv.

Og når dine børn opfører sig dårligt, er det samme problem – de opfører sig ikke efter din idealler. Selvfølgelig gør de ikke det! Intet barn opfører sig ideelt, ligesom ingen voksne gør. Opfører du dig ideelt? De fleste gør ikke. De er sure og uhøflige, når de er trætte. Det er ikke noget at være stolt af, men alle kæmper med at være munter og hensynsfuld somme tider. Alle gør det. Dine børn kæmper, og du kan være medfølende og hjælpe dem. Det vil sige, hvis du kan give slip på dine forventninger om, at de skal opføre sig ideelt, og acceptere dem som ufuldkomment smukke væsener, der blot ønsker at være lykkelige, som dig.

3 måder du gør dit liv sværere end det behøver at være

3 måder du gør dit liv sværere end det behøver at være

Ja, kan det være svært at indrømme, men de fleste af de problemer, vi har med andre, har ikke rigtig meget at gøre med dem overhovedet. Mange af de problemer, vi tror, vi har med dem, har vi ubevidst skabt i vores eget sind. Måske gjorde de noget, der rørte ved en frygt eller din usikkerhed. Eller måske gjorde de ikke noget, som du forventede de ville gøre. Under alle omstændigheder handler problemer som disse ikke om den anden person – de handler dig.

Og det er OK. Det betyder blot, at disse små dilemmaer er lettere at løse. Vi er trods alt ansvarlige for vore egne beslutninger. Du skal bare beslutte, om du ønsker at fylde dit hovedmed stressende forventninger, eller i stedet åbne dit sind til den positive virkelighed, der udfolder sig foran dig.

Alt, hvad vi behøver, er viljen til at se på tingene lidt anderledes – give slip på ”hvordan det burde være”, og i stedet fokusere vores energi på at elske ”hvordan det er”.

Eftertanker

Helt ærligt, så livet er for kort til at tilbringe i krig med dig selv. De største skuffelser i vores liv er ofte et resultat af malplacerede forventninger. Dit første skridt til lykke, er at give slip på unødvendige forventninger. Når du møder livet med fokus på fred og accept, kan du håndtere næsten alt, og vokse ud af det.

Det er ikke så let at mestre kunsten at gøre livet lettere, som du ville forvente eller forestiller dig. Det kræver øvelse. Det betyder, du må lære at være opmærksom på, når du har disse forventninger, idealer og skadelige forestillinger. Det betyder, du må lære at se dine irritationer, vrede, sorg, angst og humørsvingninger, som signaler på forventninger du har, som du ikke lægger ikke mærke til. Og det betyder at give slip på dem!

Og igen, det kræver masser af øvelse. Men det er glæden ved det. Du mister forventningen om, at du vil være perfekt til denne øvelse, og du prøver det bare. Du lærer fra at forsøge. Du vokser og forbedrer dig gradvist. Skridt for skridt. Og hvert øjeblik undervejs er et mirakel, som bemærkes, bliver værdsat og nydes.

3 måder du gør dit liv sværere end det behøver at være
5 (100%) 1 vote

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. 12 fejl du har begået i år - […] er faktisk et smukt sted at være. Vi er vores egne værste fjender, når vi forventer andet. Hvis du …

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44