Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Find dit indre jeg

Har du nogensinde tænkt over, hvem du er? Hvad du står for? Ikke bare dine roller eller sociale identiteter. Du kan være en ven, bror eller søster, medarbejder, kæreste, mand eller kone, partner, far / mor, søn / datter på samme tid, men disse er blot et aspekt af dig. De repræsenterer ikke, hvem du fundamentalt er inde i. Dit indre jeg er, hvem du virkelig er på indersiden.

At kende dit indre jeg er at kende dit formål, dine værdier, visioner, din motivation, dine mål og din tro. Ikke som det du har fået at vide af andre, men hvad du har opdaget for dig selv. At kende dit indre jeg kræver en høj grad af introspektion og selvbevidsthed. Hvis du har klarhed til mindst halvdelen af det, der er anført ovenfor, har du sandsynligvis en ganske høj grad af selvbevidsthed. Men processen med at gå på opdagelse slutter aldrig – det er en livslang rejse.

Du er mere end dine identiteter

Det kan være en vanskelig proces at forsøge at afdække dit indre jeg. Du har for det første flere identiteter i dit liv, hver med deres eget sæt af socialt definerede værdier, visioner, forventninger, osv. Disse er nødvendigvis ikke i overensstemmelse med det, du repræsenterer.

Find dit indre jeg

Find dit indre jeg

Lad os for eksempel sige, du er ansat i et bilfirma. Som medarbejder skal din mission være i overensstemmelse med, hvad din virksomheds mission er, f.eks. forbedre kvaliteten af menneskers liv gennem bilfremstillingsindustrien. Dine mål skal også være i overensstemmelse med selskabets, som kan være at øge selskabets salg med 20% i 1 år og udvide den regionale tilstedeværelse.

Men som person har a du andre drømme og mål uden for, som adskiller sig fra virksomhedens. Måske elsker du virkelig at spille volleyball. Din ideelle vision er at være en internationalt anerkendt volleyballspiller og blive en meget efterspurgt volleyball træner, og træne teams på nationalt plan. Det er helt sikkert anderledes end de visioner, du forventes at have som medarbejder. Ligeledes gælder dette også for alle dine andre identiteter. For hver identitet, har du et sæt formål, værdier, visioner, motivationer, mål og overbevisninger, som ikke er helt det samme som dit indre jeg.

Fordi alle er unikke, kan dit virkelige jeg ikke pakkes ind af en enkelt identitet eller etikette. Du er måske datter for mine forældre, søster for din bror, en ven for dine venner, men du er mere end netop det. Disse er blot roller og titler. Ingen af de roller er i sig selv præcist beskrivende for, hvem du er. Dit indre jeg er en person, der ikke blot kan betegnes eller mærkes, med en hvilken som helst etiket.

En god analogi at bruge ville være solsikke. Dit indre jeg er ligesom hovedet af solsikken (den midterste del, hvor kronblade er knyttet til). Dine identiteter er ligesom kronbladene omkring dit indre jeg. Selvom kronbladene er forlængelser af hovedet, er de ikke hovedet. Tilsvarende er dine identiteter udvidelser af dig selv, men de repræsenterer ikke helt, hvem du er.

Betydningen af at finde dit indre jeg

Hvis du aldrig har tænkt meget over dit indre jeg, er det sandsynligt, du er blevet defineret meget af dine identiteter. Det er almindeligt for folk at se sig selv i en vis rolle, såsom en ven, partner, medarbejder, søn / datter, og så videre. Nogle bruger hele deres liv på at bygge sig selv op omkring sådanne identiteter. Tag disse identiteter væk, og de er helt tabt, fordi de har en lav bevidsthed om, hvem de er på indersiden. Disse mennesker er ikke i stand til at formulere deres egne visioner, mål og drømme ud over, hvad der er pålagt af deres identitet.

For eksempel vil en person, der er forankret i sin identitet som en søn se hele sin eksistens som en søn. Han vil handle i overensstemmelse med, hvad der er bedst for hans forældre. Han vil bruge en masse tid sammen med sine forældre, gøre ting for hans forældre, og svigte alt andet i sit liv, hvis det er nødvendigt for at gøre dem glade. Når det kommer til at tage vigtige beslutninger, såsom karriere eller livspartner, vil han være sikker på hans forældre godkender det, før han gør noget. Hans forældre er det centrale fokus i hans liv.

Men hans virkelige jeg er mere end blot at være en søn til sine forældre. Hvis hans forældre nogensinde en dag forsvinder fra hans liv, vil han være i en tilstand af total tab. Hans liv vil begynde at spinde ud af kontrol, da ankeret han har opbygget sit liv på hidtil er væk. Det er ligesom, når hovedet af solsikke forsvinder, så vil alle kronbladene spredes tilfældigt væk, da der ikke er noget til at holde dem sammen. Når du bliver alt for knyttet til en af dine identiteter, løber du ind i risikoen for en identitetskrise, når den pågældende identitet bliver fjernet.

Det er derfor, det er vigtigt at finde dit indre jeg. Du ejer dit eget liv, og du lever dit liv for dig selv. Dette liv er defineret af dig, ikke et der er defineret af dine roller eller identiteter. Hvis du ikke er i forbindelse med, hvem du virkelig er, vil du sandsynligvis bare leve dit liv for andre. Forfølge andres mål, der lever op til andres forventninger og syn på dig, i stedet for det du virkelig selv ønsker. Det første skridt til at leve et bevidst liv du selv skaber, et at kende dit indre jeg.

At kende dit indre jeg kommer fra selvbevidsthed

Som nævnt i starten kommer det at kende dit indre jeg fra at være selvbevidst. Selv hvis du ikke har fuld klarhed over, hvem dit indre jeg er, er det sandsynligt, at visse aspekter af dit indre jeg allerede bliver udstillet på en dag-til-dag basis gennem, hvordan du antager dine identiteter. Hvis du for eksempel ofte taler om at være ansvarlig for dine forældre, så er ansvar sandsynligvis en af dine indre værdier. Hvis du føler et tvingende behov for altid være der for dine venner, er pålidelighed sandsynligvis en vigtig værdi for dig.

Det er helt okay, hvis du ikke kender dit indre jeg. Selvopdagelse og selvindsigt er en livslang proces. Der er ikke mangen der i deres unge år tænker meget over dette. Alle er bare fokuseret på at gøre, hvad de får at vide. Der sker ikke meget introspektion eller selvbevidsthed. Vi har aldrig rigtig lært at tænke over, hvem vi er, hvad vi tror, eller hvem vi ønskede at være. Vi har vores egne personligheder, men de er i bedste fald meget uklare.

Som vi bliver ældre bliver vi mere selvbevidste. Meget af det sker som følge af øget frihed, som for eksempel at vælge uddannelse og flytte hjemmefra. Større betydning af de beslutninger vi tager, gør at vi tænker mere over, hvad vi ønskede at lave, og hvad vi ønsker for fremtiden. Og selvfølgelig vokser vi også af mange andre aktiviteter, vi foretager os ved siden af.

Hvad ligger under dine identiteter?

Lad os prøve en øvelse for at opdage dit indre jeg. Start ved mentalt at fjerne alle de forskellige identiteter, som du er blevet belagt med et øjeblik. Det betyder, du skal stoppe med at tænke på dig selv som en bror, en kollega, en ven, eller hvad end identitet, du normalt forbinder dig med. Tænk så bare på dig selv.

Begynde med en pen og papir at skrive alt, hvad du kommer til at tænke på, når du læser spørgsmålene nedenfor.

 • Hvad er formålet med dit liv? Hvad er formålet, du ser dit liv have?
 • Hvad er dine visioner for dig selv, uafhængigt af andre? Hvilke mål og drømme har du for dig selv om 1 år, 3 år, 5 år eller endda 10 år?
 • Hvad er din motivation i livet? Hvad får dig i gang, dag efter dag? Hvad vil du kæmpe for? Hvad føler du lidenskabeligt for?
 • Hvad er dine værdier? Hvilke kvaliteter er vigtige for dig?
 • Hvad er dine overbevisninger i verden? Hvad er dine verdens synspunkter?

Hvis det er første gang, du nogensinde laver en sådan øvelse, vil du sandsynligvis opleve lidt af en skriveblokering. Nogle af de svar, du skriver vil være ud fra en af dine sociale identiteter. Hvis du er meget familieorienteret, kan du opleve dine svar helt centreret om at tage sig af din familie. Det er helt fint at have et sådant svar, men det bør ikke være det eneste svar, du kommer op med. Begynd at tænke ud over din familie. Hvad er dine visioner for dig selv, uden for familien? Hvad er dine personlige motiver i livet?

Du skal ikke bekymre dig, hvis du har svært ved at få tingene skrevet ned. Selv om det kan virke som om, at du ikke kan komme på noget, så ligger dit sande jeg under alle de sociale identiteter og venter på at blive afsløret.

Her er nogle skridt, som kan være nyttige til at afdække dit indre:

 • Løbende læring og personlig vækst
 • Sæt dig i ukendte sammenhænge og accelerere din indlæringskurve. Konstant introspektion
 • Se ud over, hvad jeg du fået fortalt og opdag, hvad du ønsker for dig selv
 • Lytte til din mavefornemmelse, når den opstår

Ved at lave denne øvelse, har du allerede startet søgeprocessen. Uanset hvor dybt forankret dit indre jeg er i øjeblikket, vil denne øvelse folde det ud, langsomt, men sikkert, og røre dybden af din sjæl. Du vil begynde at blive mere bevidst om dine tanker og handlinger. Snart vil du være i gang med at skabe dig et indtryk af, hvem du virkelig er på indersiden. Til sidst, vil du nå et stadie, hvor du har en stærk klarhed over, hvem du er som person.

Kom i kontakt med dit indre jeg

Som du afdækker mere af dit indre jeg, vil du sandsynligvis finde at dine identiteter ikke matcher til dit indre jeg. Der er en konflikt mellem, hvem du virkelig er, og hvem du forventes at være. Hvis det er tilfældet, er det fint. Det er et første skridt allerede at have opdaget, hvem du er. Det næste skridt er at leve i tråd med dit indre jeg, så godt som du kan, indenfor situationen. Begynde samtidig at lave langsigtede planer mod i sidste ende at leve i fuld overensstemmelse med dit indre jeg.

Enhver handling du tager skal flytte dig mod dit indre jeg. Hvis der er identiteter, som ikke passer på, det dit indre jeg repræsenterer, vil der være to muligheder, du kan tage. Prøv først at finde det fælles grundlag mellem disse identiteter og dit indre jeg. Dette kan indebære at forme identiteten til at passe med, hvem du er. Hvis det ikke virker på alle, vil en anden (mere drastisk) mulighed være at fjerne eller ændre identiteten helt – dvs. du måske skal sige dit job for at fjerne din identitet som medarbejder, eller fravælge begrænsende venner eller energidrænere fra mit liv.

Det vil resultere i, at du bliver mere og mere kongruent som person. En dag vil du være på et sted, hvor dine identiteter er godt matchet med, hvem du er på indersiden. Men der vil helt sikkert stadig være plads til yderligere tilpasning, til de er helt sammenfaldende med hinanden. Og alt dette vil ikke ske tilfældigt. Det kommer som et resultat af bevidst indsats.

Hold fokus på at finde dit indre jeg, og begynd derefter at arbejde på at tilpasse dit liv til det. Det er der, du begynder at leve et bevidst liv.

Find dit indre jeg
5 (100%) 1 vote

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

 1. Hvorfor du bør meditere - […] får større selvindsigt – Meditation giver dig mulighed for at få en dybere forståelse af dit eget indre. Gennem …
 2. Vær opmærksom på dine negative tanker - […] tanker har rod i dine personlige overbevisninger, moral og principper. De er dine tanker om dit indre selv og …

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44