Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Sådan ændrer du dårlige vaner

Dårlige vaner – vi har dem alle. Men hvordan skiller du dig af med dem? Her får du nogle enkle tip til at bryde dine dårlige vaner.

Ryger du, bider negle, dyrker for lidt motion, spiser for usundt eller drikke for meget kaffe? Du har sikkert, som alle andre dårlige vaner, nogle du er mere end bevidst om, og som du godt kunne tænke dig at skille dig af med, og nogle du måske ikke tænker så meget over.

Hvad er det første du gør, når du står op om morgen, kommer hjem fra arbejde eller lige har spist? Hvad foretager du dig, når du bliver nervøs, stresset eller træt? Prøv at tænk dig godt om! Det varierer måske lidt en gang i mellem. Men i store træk foretager du sikkert de samme handlinger dag ud og dag ind, om og om igen, uden du tænker meget over det.

De behøver ikke være negativt. Vaner er automatiske og naturlige processer for, hvordan vi lever vores liv uanset konsekvenserne. Vores reaktioner og handlinger på vores omgivelser og verden omkring os bliver betinget adfærdsmønstre. Ofte uden vi selv opdager eller er bevidste om det. Vaner bliver først dårlige vaner, idet vores vaner bliver uhensigtsmæssige eller direkte skadelige for os.

Hvilken betydning har dine vaner for dig og dit liv? Har du vaner, der forhindrer dig i et leve det liv, du ønsker? Du kan gøre noget ved dine dårlige vaner. Alt det kræver, er lidt arbejde, vilje og beslutsomhed.

1. Find ud af, hvad du virkelig ønsker

Noget af det sværeste er at finde ud, hvad vi virkelig ønsker at opnå i tilværelsen. Det er let at sætte uklare og brede mål som ”at være lykkelig”, ”være mere tilfreds med mit job” og ”gøre mere af det jeg elsker”. Problemet med sådan mål er, at de er uopnåelige uden at være mere specifikke. Der er ingen klar plan for, hvordan du opfylder sådanne mål, og derfor ingen måde at vide, om du er på rette vej.

Start med at definere nogle entydige, specifikke og målbare problemer, du ønsker at løse. Hvad ønsker du helt præcist at opnå?

Hvis du ønsker at blive lykkelig, hvad vil så hjælpe dig til det? Vil du være mere tilfreds med dit job, hvad kræver det så?

2. Gør det til en prioritet, at nå dit mål

Hvor mærkeligt det end lyder, så er der mange, der ikke ønsker at ændre deres situation, hvor utilfredsstillende end den måtte være. Det kan være skræmmende at fjerne sig fra det kendte og trygge. Ønsket til forandring skal altså være større end utrygheden og frygten for det nye og ukendte.

3. Find handlinger der erstatter gamle vaner

Når du har besluttet dig for, at du vil ændre på din nuværende situation, at du ikke længere vil lade dårlige vaner hindre dig i at leve det liv, du ønsker; at nå dine mål, så er det tid til at ændre på din adfærd. Du skal erstatte dine hidtidige vaner med en ny mere hensigtsmæssig adfærd. Når du er ved at falde tilbage til gamle dårlige vaner eller er i situationer, hvor disse vaner viser sig, så skal du anvende dit nye mønster.

Så hvis du altid skal have søde sager til Tv’et om aftenen og ønsker at ændre på dette, så find en ny handling og rutine, der erstatter denne vane. Det tomrum, der opstår, skal med andre ord erstattes af noget andet, så du dels fysisk er optaget af noget andet og dels tankerne holdes beskæftiget.

Hvilke nye handlinger skal erstatte den gamle?

4. Gør nye handlinger til nye vaner

Når du har etableret nye reaktioner og handlinger, så er det tid til, at du holder dig selv fast på dine mål og integrerer din nye adfærd i dine daglige rutiner. Det kan betyde, at du skal ændre på ting i dine omgivelser. Hvis du vil kvitte de søde sager, så sørg for at der ikke er noget tilgængelig i de situationer, hvor du ved, at der risiko for, at du får lyst til slik og ”falder i”.

Jo mere du gentager dit nye mønster, des mere fortrolig vil du blive med det. Det vil med tiden blive mere automatisk og nye gode vaner vil med tiden udvikles og gamle dårlige vaner langsomt forsvinde.

5. Hold fast og juster

Vaner brydes ikke fra den ene dag til den anden, og du vil måske ikke lykkedes i første forsøg. Gamle vaner kan være dybt indgroet og svære at kvitte. Du må ikke give op, og lad være med at være for hård ved dig selv, hvis du ikke er i stand til at gennemføre det. Hvert forsøg er en chance for at lære, hvad der virker bedst, og du kan justere til næste gang. Hvad gik galt? Og hvordan kan du motivere dig til næste gang? Forandringer kommer, når du virkelig ønsker det. Giv dig selv et løfte. Hold fast og fortsæt med at tro på det. Så kan du med sikkerhed bryde dine dårlige vaner.

Sådan ændrer du dårlige vaner
Giv din stemme!

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

  1. Lavt selvværd? Få selvværd og selvtillid - [...] og siger om dig selv. Husk på: Dine tanker, bliver til dine handlinger, dine handlinger til dine vaner og …
  2. Hvorfor du bør meditere - [...] på dine handlinger. Du kan vælge dine egne handlinger, i stedet for at lade dig styre af vaner, situationen …
  3. Sådan kommer du i gang med meditation - [...] handling. Desværre er vores sind vænnet til uro og kompleksitet, og det tager tid at aflære dårlige vaner. …

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44