Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

Du har altid et valg!

Har du nogensinde kigget på en ugunstig omstændighed i dit liv og tænkt, du kun gennemgår dette, fordi du ikke har et valg?

Du hører ofte folk sige: “Jeg er nødt til at gøre det.”, “Jeg skal gøre det.”, “Jeg har ingen anden mulighed.”, “Jeg har ikke noget valg”. Det kan gælde alt fra deres reaktioner, til at være i et dilemma til små ting. Den mest almindelige kontekst at høre denne sætning bliver brugt i, er, når folk har et arbejde, de ikke kan lide. De bliver i jobbet, fordi de har brug for en stabil indkomst til at støtte deres udgifter og deres familie.

Du har altid et valg

Du har altid et valg

Selvom du måske tror, du “intet valg” har, forholder det sig næsten altid anderledes. Vi har alle sammen altid et valg, og vi tager dem hver dag, hvert minut og hvert sekund.

Du har altid et valg

Selvfølgelig kan du ikke have nogen indflydelse på, hvad der allerede er sket i fortiden. Men du har altid et valg i, hvordan du tænker, og hvad du siger og gør fra nu af. Du kan ikke ændre de kort, du har fået, men du kan vælge, hvordan du spiller dem.

Du har måske et job, du ikke kan lide, og du ønsker at forfølge din passion i et andet fag. Men du har et økonomiske behov og et ansvar for din familie at leve op til, som gør din kilde til indkomst fra dit kedelige job vigtig. Det er omstændigheder, du ikke kan ændre, og det har du ikke noget valg om.

Men du har et valg i, hvordan du reagerer!

Nogle vil måske tænke: “Hvordan kan der overhovedet være et valg? Jeg er nødt til at forblive i jobbet! Hvis jeg ikke fortsætte med at arbejde her, ville jeg ikke have økonomi til at støtte min familie og betale mine regninger. Hvis jeg ikke har det, vil jeg ikke bare ikke opfylde mine pligter som forsørger, jeg kan heller ikke opretholde en normal levestandard. Alle andre muligheder er bare ikke praktisk.”

Selvfølgelig har du et valg. Du kan sige dit job op og forfølge din passion. Men i øjeblikket vælger du at blive i dit job. Du har valgt at blive for nu, fordi du føler fordelene ved at blive i jobbet opvejer fordelene ved at sige op.

Du træffer valg hele tiden

I virkeligheden, træffer du hele tiden mange forskellige valg hver dag. Du kan måske bare ikke genkende dem på grund af vanes magt. Prøv at se på de forskellige valg, du foretager på en almindelig dag.

 • Du vågner op kl. 7:00 for at blive klar til at gå på arbejde. Du føler dig virkelig træt, men beslutter at stå op, fordi du ønsker at møde til tiden. (Valg # 1).
 • Du går på toilettet for at tage et bad og børste dine tænder (Valg # 2).
 • Du vælger et bestemt sæt tøj at tage på til arbejde, frem for andet tøj (Valg # 3).
 • Du tager toget til arbejde, i stedet for bus eller bil (Valg # 4).
 • Du starter din rutine for dagen, når du når arbejdspladsen (Valg # 5).
 • Din chef giver dig ekstra opgaver at løse, selvom du allerede har en masse andre opgaver. Du tager den på dig uden beklage dig, han er jo chef (Valg # 6).

Kan du se alt, hvad du foretager dig, faktisk er et valg? Handlinger, uanset om de er godartede eller livsændrende af natur, er alle valg, du foretager. Når du vælger en retning, er det et valg, du foretager. Lad os se på # 1 og # 6, da disse sandsynligvis er de scenarier, som de fleste mennesker står over for med blandede følelse og giver anledning til potentiel indre konflikt.

Valg # 1 – Der var andre muligheder her. For eksempel, du (A) kunne bare have sovet videre indtil 08:00 (i stedet for 7:00) og kommet for sent på arbejde. Det gjorde du ikke, fordi du ønsker at bevare din integritet, og du ikke ønsker at skabe unødige problemer. Eller, (B) du kunne have meldt dig syg, men du ønsker ikke at lade arbejdet ophobe sig til næste dag. Så i stedet for de mere ugunstige muligheder, valgte du at stå op kl. 7:00 for at gå på arbejde.

Valg # 6 – En anden mulighed er at forklare din chef om din nuværende arbejdsbyrde og afvise det ekstra arbejde. Men du er utryg ved konsekvenserne, hvis du skal være så ærlig for din chef om situationen. Så det førte dig til at vælge at påtage opgaverne uden klager.

Alt hvad vi gør, er et valg, vi træffer, fra de simpleste handlinger helt ned til de store beslutninger i livet.

Tag ejerskabet for dine handlinger

Nogle gange kan du ikke erkende, at du har et valg, fordi omstændighederne er skræmmende. De overmander dig til et punkt, hvor livet bare virker som en række begrænsninger, og du kan ikke se dig selv have nogen magt eller valg over, hvad du står over for.

Måske har dine forældre presset dig til, hvad du skal vælge som en karriere. Måske du er i et job, du ikke kan lide. Måske skærer din chef  i din løn på grund af tilbagegang. Måske er du lige blevet opsagt. Måske prøver folk omkring dig at afskrække dig fra at forfølge dine drømme.

Du kan enten reagere på en hjælpeløs måde og fortsætte med at lide i lyset af situationen. (På den måde, er det stadig valg et at tænke, at du ikke har et valg, om end er et ubevidst valg.) Eller du kan mønstre modet til at handle for at nå det resultat, du ønsker. Det første scenarie vil føre dig til at blive en bitter, usammenhængende, ulykkelig person, der får en begrænset oplevelse af livet. Det andet scenarie vil føre dig til at leve livet proaktivt, du vil få tingene til at ske og skabe de resultater, du ønsker. Det er dit valg, hvilket resultat, du ønsker. Det burde vel egentlig være indlysende, hvilken retning, du bør tage?

Folk klager ofte over, de ikke kan lide, hvad de laver. De siger det samme, som en plade der kører i samme rille, igen og igen. Men når du spørger dem, hvad de har gjort ved det, vil de sige “ingenting”, eller de vil komme med en hel række grunde til, hvorfor de ikke har gjort noget. Det kan dybest set opsummeres til “jeg har ikke et valg”.

Du må først indse, at uanset hvad du gjorde før i tiden, og hvad end du gør nu, er det alle dine valg. Du må påtage dig ansvaret for alt, hvad der sker, om det tilsyneladende er i din kontrol eller ej, og tage ansvar for at skabe det liv, du drømmer om. Du må se ud over dine begrænsninger for at skabe, det du ønsker.

Hvis du bliver ved med at tænke, du ikke har noget valg over din situation, er det præcis, hvordan det kommer til at blive. Du vil altid forblive den person, der er magtesløs over din livssituation. Den magtesløshed kommer fra afvisningen af at acceptere og tage ansvar for, hvad du gør. Intet kommer til at ændre sig, medmindre du tager ejerskab for, hvad der sker i dit liv.

Når du anerkender, at dit liv er dit liv, og alt hvad du gør, i sagens natur er et valg, du foretager, så vil du også opleve, at du ændrer, hvordan du lever dit liv. Frem for at bebrejde eksterne faktorer for, hvad du står over for, tager du handling og bliver proaktiv i at nå, hvad du ønsker. Snarere end at føle dig som offer for din situation, vil du få magt over den, skridt for skridt. Tingene vil begynde at forme sig, som du vil have dem til at være, fordi du aktivt arbejder på dem.

Her er til sidst nogle spørgsmål, du kan tænke over:

 • Er der noget, du ser dig selv foretage, fordi “der er ikke noget valg?”
 • I disse tilfælde, hvad andre muligheder har du, som du ikke vælger, af en eller anden grund?
 • Kan du se, at uanset hvad du gør, om det er en status quo-beslutning eller ej, er det faktisk et valg, du har foretaget i lyset af din situation?
 • Når du ser fremad, hvilket resultat forstiller du dig komme ud af dette dilemma?
 • Hvilke øjeblikkelige skridt kan du kan tage for at begynde at flytte dig selv ud af det?

Ligegyldigt hvordan tingene kan synes, har du altid et valg. Kun gennem at acceptere ansvaret for det, kan du endelig tage fremskridt i retning af, hvad du ønsker.

Du har altid et valg!
5 (100%) 1 vote

Ingen kommentarer

Relateret indlæg

 1. 6 grunde til du ikke når dine mål - [...] Har du nogensinde har haft mål, du simpelthen ikke betød noget for dig? De var langt væk og fjerne …
 2. 5 grundlæggende principper for at leve et vellykket og udbytterigt liv - [...] Vil du blive beriget med de udfordringer, du støder på, eller vil du tillade dem at holde dig nede, …
 3. 9 enkle måder at skabe et mere fredeligt liv - […] blive fredelig. Du må ændre dig selv, før du kan ændre verden. Når alt kommer til alt, er det …
 4. 8 måder at håndtere negative mennesker - […] folk ønsker at handle eller sige omkring os, men vi kan ændre, hvordan vi handler på dem. Vi har …
 5. 10 tips til at tage en svær beslutning - […] 10. Accepter, at der aldrig kan være nogen perfekt beslutning. Det kan være særligt stressende at træffe en hård …

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44