Pages Navigation Menu

NLP handler om den måde vi skaber vores egen virkelighed, oplevelser og tanker og om vores relationer til andre mennesker!

De 9 forskellige typer af intelligens

Intelligens er opdelt i ni forskellige typer, også kaldet de ni intelligens-områder. Denne kategorisering af intelligens blev først teoretiseret af udviklingspsykolog Howard Gardner i sin bog fra 1983, ”Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences”. Siden da er teorien om mange intelligenser anvendt som en af de primære modeller for forskning, der har handlet om menneskelig kognition. Gardner hævder, at der ikke er en sand måde at måle intelligens på, og at den menneskelige hjerne er kablede med en bred vifte af kognitive evner. Når du betragter intelligens på den måde Gardner gør, forstyrrer det den gamle støvede måde at tænke på, i hvilken intelligens altid var et mål for (hvad Gardner ville kalde) logisk-matematisk intelligens. Udgangspunktet for Gardners teori er, at nogen kan være ekstremt dårlig til matematik og alligevel være den bedste af den bedste i et andet felt, såsom musik. Således er en begrænsning af definitionen på intelligens til skade for vores forståelse af, hvordan den menneskelige hjerne fungerer. Her er de ni forskellige typer af intelligens:

9 typer af intelligens

9 typer af intelligens

1. Naturalistisk intelligens

Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor visse mennesker med det samme er i stand til at skabe en god kontakt med dyr? Har du nogensinde mødt nogen, der besidder det, der almindeligvis omtales som “grønne fingre”? Disse mennesker er gode eksempler på “natur kloge” individer. Naturalistisk intelligens refererer til et menneskes følsomhed over for den naturlige verden. Det er evnen til at skelne mellem naturens forskellige funktioner såsom dyr, planter, konfigurationer af sten, skyformationer og andre sådanne ting. I fortiden var den naturalistiske intelligens utvivlsomt af stor værdi i en persons overlevelse. Landbrug og jagt var klart blandt de aktiviteter, der var afhængige af denne form for intelligens. I dag er naturalistisk intelligens stadig en vital komponent i job som kok eller botaniker. Denne type af intelligens ses også i den måde, forbrugerne vælger forskellige produkter.

2. Musikalsk intelligens

Mens nogle mennesker tiltrækkes af naturen, er der også dem, der har tendens til at blive draget mod den musikalske kunst. Disse “musikalsk kloge” mennesker er som regel mere følsomme over for lyde, som de fleste individer end ikke bemærker. Musikalsk intelligens involverer evnen til at genkende tone, rytme, klang og tonehøjde. Med denne type af intelligens er mennesker i stand til at opdage, generere, reproducere og vurdere musik som tydeligt fremstillet af musikere, komponister, vokalister og dirigenter. Du vil opdage, at unge voksne med musikalsk intelligens ofte trommer, synger eller foretager enhver anden aktivitet, der viser en melodisk tilbøjelighed. Det er også interessant at bemærke, at der er påvist en sammenhæng mellem eksistensen mellem følelser og musik samt matematik og musik.

3. Logisk-matematisk intelligens

Vi kan alle huske en klassekammerat fra skolen, der syntes at kende svaret på alle matematisk ligninger som læreren gav? Hvem kan også undlade at huske en kammerat, der kunne ræsonnere sin vej til at vinde ethvert argument? De er den perfekte legemliggørelse af logisk-matematisk intelligens. Denne type af intelligens udstyrer en person med evnen til at beregne og udføre matematiske operationer samt fundere over hypoteser og udsagn. De, der er “nummer eller ræsonnement kloge” har en tendens til nemt at genkende relationer og mønstre, demonstrere sekventielle ræsonnement færdigheder og generere og anvende abstrakte tanker. Når logisk intelligens er dominerende hos unge voksne, kan du se dem tiltrukket af især logiske gåder, eksperimenter, strategi spil og aritmetiske udfordringer. Senere kan du se disse unge blive detektiver, videnskabsmænd og matematikere. Logisk – matematisk intelligens har været tæt knyttet til flydende intelligens og generel intelligens.

4. Eksistentiel intelligens

Imens andre mennesker går omkring deres dagligdag uden at skænke mange tanker til deres eksistens, har mennesker med eksistentiel intelligens en tendens til at spekulere over “dybe” tanker. Disse tanker kan omfatte livet og dødens ”hvorfor” og ”hvordan”. Mens de fleste mennesker bare ryster den slags tanker væk, er personer, der er særligt ivrige efter at deres egen eksistens draget af at udforske disse spørgsmål, som hvorfor bliver mennesker født, hvordan de er opstået, og hvorfor de dør. De har også kapacitet og følsomhed til at håndtere tanker om, hvad der ligger ud over liv og død. Selvom der ikke har været meget fokus på eksistentiel intelligens, er det også blevet kaldt åndelig eller moralsk intelligens. Dem med høj eksistentiel intelligens er dybt filosofiske.

5. Interpersonel intelligens

Du har måske bemærket, at visse personer har en tilsyneladende unik evne til at komme fremragende ud af det med andre. Disse “menneske kloge” personer, interagerer med andre på en sådan måde, at de er i stand til at forstå og kommunikere godt. Interpersonel intelligens gør det muligt for en person effektivt at kommunikere gennem verbale og nonverbale midler, skelne blandt andre, fornemme temperament og stemninger hos mennesker og til at overveje forskellige synspunkter. Du vil som regel finde denne type intelligens manifesteret hos politikere, socialrådgivere, skuespillere og lærere. Denne type af intelligens kan også findes i unge voksne, der er tiltrukket af en lederrolle.

6. Kropslig eller kinæstetisk intelligens

Du kender sikkert, hvordan du har tendens til at gøre dig selv til grin med dine to venstre fødder, og samtidigt se din bedste ven praktisk talt flyde hen over dansegulvet? Tja, der er en forklaring på denne “uretfærdighed”. Mens klodsede mennesker har tendens til at være akavet i alle fysiske aktiviteter, besidder “kropslige kloge” mennesker evnen til at forblive yndefuld og koordineret, imens de bruger en vifte af fysiske færdigheder og håndtere flere objekter. Mennesker med kropslig-kinæstetisk intelligens har en næsten perfekt sans for timing, og deres koordinering af sind og krop er næsten fejlfri. Imens mange mennesker har svært ved at blive velkoordineret, vil mennesker, der besidder denne form for intelligens normalt vokse op til at blive håndværkere, dansere, kirurger, atleter og andre karrierer som involverer exsceptionel hoved-krop koordination.

7. Sproglig intelligens

Sproglig intelligens er den mest udbredte intelligens hos mennesker. Sproglig intelligens indebærer menneskets evne til at tænke i ord og bruge disse til at gøre sig forståelig. Det er denne form for intelligens, der tillader en person at udpege komplekse betydninger og udtrykke disse gennem brugen af sproget. Selvom denne menneskelig kompetence er meget udbredt, er det mest tydeligt i den måde, effektive offentlige talere, romanforfattere, journalister og digtere gør brug af deres meta-sproglige færdigheder. I de tidlige stadier af livet, er sproglig intelligens udstillet i en persons nydelse af krydsord, historiefortælling, læsning og skrivning. Så næste gang du tænker på disse som “nørdede” aktiviteter, bør du måske i stedet betragte dem som aktiviteter “sprogligt kloge” folk tager glæde i.

8. Intra-personlig intelligens

Folk, der har den bemærkelsesværdige evne at forstå sig selv, deres tanker, og deres følelser og er i stand til at bruge denne viden til at planlægge deres liv besidder intra -personlig intelligens. Mens intra -personlig intelligens indebærer selv- påskønnelse, omfatter det også en bredere forståelse af den menneskelige psyke. Som unge voksne besidder “personligt kloge” mennesker en dybere bevidsthed om deres egne følelser, er selvmotiverende, og har tendens til at være genert. Eksempler på mennesker med tydelig intra -personlig intelligens omfatter filosoffer, åndelige ledere, forfattere og psykologer.

9. Rummelig intelligens

Den sidste type er rumlige intelligens, der er defineret som den menneskelige evne til at overveje tingene i tre dimensioner. Denne form for intelligens indebærer følgende centrale kapacitet: en dynamisk fantasi, billedmanipulation, mentale billeder, kunstneriske og grafiske færdigheder og rumlige ræsonnement. Mennesker med rumlig intelligens er meget kreative. I en ung alder, er folk med høj rumlig intelligens dybt optaget af at løse puslespil eller labyrinter, eller de kan bruge deres fritid på dagdrømmeri eller tegning. Rummelig intelligens er primært påvist ved “visuelle kloge” folk som arkitekter, billedhuggere, malere, piloter og sejlere.
Der har du dem, de ni typer af intelligens ifølge Howard Gardner. Husk, at dette blot er en model for intelligens, og der er mange, der scorer højt i mere end én kategori. Den mest berømte, der kan tænkes på, er Leonardo De Vinci. Gå gennem listen og analyser, hvilke type intelligens du vil kategorisere dig selv i. Hvilken type intelligens er mest udpræget hos dig?

De 9 forskellige typer af intelligens
5 (100%) 1 vote

2 kommentarer

  1. Tak for en god gennemgang af de forskellige typer af intelligens! Det er rart at man i dag, modsat tidligere, har fået øjnene op for at vi ikke alle er ens og at man godt kan være intelligent på andre måder end for eksempel den matematiske.

  2. Godt du synes om indlægget. Du har ret i der er kommet mere fokus på de forskellige typer intelligens. Det er dog mit indtryk at de mange steder fortsat fokuseres alt for meget på boglig og matematisk, og det efterlader mange med dårlige oplevelser i skolen og undervisningsystemet.

    Specielt “inter-personelle” kompetencer vil blive en meget vigtig kompetence at have i fremtiden på jobmarkedet.

Relateret indlæg

  1. Indlæringsvanskeligheder - [...] bliver ofte stemplet som mindre intelligente. Men indlæringsvanskeligheder har intet med intelligens at gøre, men er derimod ofte forbundet …

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NLP-Blog 2008-2016, webmaster@nlp-blog.dk, Lynby Hovedgade 54A, 2., 2800 Kongens Lyngby, Danmark, Mobil: +45 31 21 79 44